2016. július 26., kedd

Júliusi kör

2016. 07. 21.

Pápa környékén 

Nagybátyámmal, Józsival régen voltam már kint terepen; így kiválasztottuk ezt a csütörtöki délutánt és kiruccantunk egyet.
Legelső állomásunk a Nemesszalók melletti gyurgyalag-telep volt. A napsütéses időnek hála, bőszen repkedtek a madarak. Gondolom sikeres lehetett az idei költési időszak, mivel több mint 50 madár vitorlázott a levegőben. Biztos távolságban elhelyezkedtünk az árnyékban; figyelgettük a zsákmánnyal ide-oda leereszkedő madarakat. A területen még pár mezei veréb, tengelic, erdei pinty is feltűnt, de lencsevégre' csupán fiatal dolmányos varjak kerültek. 

Gyurgyalag (Merops apiaster)

A napi programban Kispodárpuszta következett. Régen jártam már a tónál, így besétáltunk körülnézi. A tavon elég sok tőkés réce, szárcsa úszkált; de kiszúrtunk 5 barátrécét, 6 búbos vöcsköt, pár kis vöcsköt és kormoránt is. Az egyik kormorán a leeresztő-csatornán tartózkodott ám jöttünkre nem túl messze, egy lekaszált rétre szállt le. Gyűrűt viselt. Sikerült leolvasni, eszerint: ettől a tótól 70 km-re, a Kis-Balatonnál gyűrűzték idén áprilisban, fiókaként a madarat.
A Bittván továbbá keresgélt még 1 öreg fekete gólya is. A levegőben 5 küszvágó csér repkedett. A nádasban énekesek, a töltésen seregélyek keresgéltek élelem után. Az emlősöket 1 fiatal vörös róka, ill. a kocsi mellett elnyargaló mezei nyúl jelentette. 

Kormorán (Phalacrocorax carbo)

Küszvágó csér (Sterna hirundo)

Mezei nyúl (Lepus europaeus)

A nap zárása a Nórápi halastónál zajlott le.  Itt nem sok időt töltöttünk, csupán felkaptattunk a gátra, körbe-látcsöveztük a tavat. Bütykös hattyúk, tőkés récék, szárcsák, kis és búbos vöcskök napoztak a késő délutáni tavon. Érdekességnek azonban feltűnt 2 feketenyakú vöcsök is. Az egyik nászruhát viselt, a másik idei fiatal lehetett. A levegőben 1 dankasirály és 3 küszvágó csér repkedett. A marhalegelőkön legalább 700 vetési varjú keresgélt. Az utolsó érdekességet 1 felreppenő piros gyűrűs nagy kócsag jelentette, de sajnos leolvasása nem sikerült.
Ennek ellenére elégedetten zártuk a napot.

Fehér szamárkenyér (Echinops spaerocephalus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése