2021. szeptember 29., szerda

Limikólák Kispodáron

 2021. 09. 12.

Kispodárpusztai limikóla-nézőben

Napsütéses, szélcsendes korai őszi időjárás volt szeptember 12-én, vasárnap. Nikivel késő délután egy kis kirándulásra gondoltunk, mint kikapcsolódás. Persze a madaraktól nem szerettünk volna eltávolodni, így a Dáka határában lévő halastóhoz indultunk.
Az idei évben a halastavat leeresztették és nem is töltődött vissza vízzel. Ennek következtében az őszi madárvonulás ígéretes pihenő- és táplálkozóhelyének bizonyulhat a meder. Ezt a helyszínen látott madarak is megerősítették. Sok limikólát spektívezhettünk meg, nézzük sorba a fajokat. Legnagyobb példányszámban a bíbicek, no meg az iszapban turkáló' sárszalonkák voltak; mindkét faj ~75 egyeddel képviseltette magát. 30 füstös cankó és 15 szürke cankó jelentette a nagyobb cankóféléket. Réti cankóból 15 példányt számláltunk meg. 1 pajzsoscankó, 1 nagy goda, 1 kis lile és 4 havasi partfutó tűnt fel a többi szárnyas jószág' közt. Legjobban 1 fiatal kőforgatónak örültünk. Talán a "legidegesebb" madár volt a fövenyen, sokat rebbent arrább, de szerencsénkre többször a távcsövek, no meg néha az objektív előtt is feltűnt.
A limikólákon túl 20 dankasirály, és legalább 40 barázdabillegető használta még a tómedret. A nagy kócsagok és szürke gémek közt a kisebb termetű kis kócsag 3 példánya is fehérlett. A termikelő madarak közt 6 fekete gólya került fölénk. Bíztunk benne, hogy leszállnak a mederbe táplálkozni, de az ottlétünk alatt ez nem következett be.
És ha már a termikenél tartunk kihagyhatatlanok a ragadozómadarak. Több mint 10 egerészölyv, 2 barna rétihéja és 3 rétisas is feljegyzésre került a  listánkra.
17:00 óra elteltével visszasétáltunk a kocsihoz, majd hazaindultunk. Limikóláztunk egyet a Marcal-medencében. Nem jellemző annyira mifelénk....
Egerészölyv (Buteo buteo)
Nagy kócsag (Egretta alba)
Holló (Corvus corax)
Kőforgató (Arentia interpres)
Barna rétihéja (Circus aeruginosus)
Fekete gólya (Ciconia niger)
Rétisas (Haliaeetus albicilla)
Sárszalonka (Gallinago gallinago) és Havasi partfutó (Calidris alpina)
Füstös cankó (Tringa erythropus)
Réti cankó (Tringa glareola)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése