2020. augusztus 10., hétfő

Hamvasos megfigyelések

 

2020. 07. 27. és 31.

Hamvasos megfigyelések

A hamvas rétihéják védelme során az adatgyűjtésre nagy hangsúlyt fektetünk idén. Megpróbáljuk a lehető legpontosabban rekonstruálni az adott revírre vonatkozó eseményeket: fotókkal, jegyzetekkel, utánajárással alátámasztva.
Szélmező környékén egy, még június közepén fészekre etető hamvas rétihéja párról készültek a megfigyelések. Június végére sajnos ez megváltozott: két kiülés alkalmával sem mutatkozott meg a helyi pár. Ugyan egy idegen hamvas hím átrepült a terület felett, de ez a fotók alapján egyértelműen nem a helyi madár.
Hamvas rétihéja (Circius pygarcus)
A hamvas rétihéják mellett természetesen más, a környékre jellemző fajok is megfigyelésre kerültek.
A tóvilágnap megfelelően barna rétihéják tűntek fel mindenfelé. Öreg tojók, öreg hímek hordták a táplálékot a nemrég kirepült fiataloknak. A távolban egerészölyvek keringtek, feltűnt 1 hím darázsölyv is. Karvaly tojó riasztgatta a nádasban megbúvó kismadarakat, egy-egy vörös vércse szitált a környező mezők felett.
Nagy kócsagok, vörös gémek, kis és nagy kárókatonák szálltak a kék égen. A nádi énekeseken kívül az éjszakázni behúzó füsti fecske és seregély-csapatok jelentették a tollas jószágok megfigyelését.



Barna rétihéja (Circius aeruginosus)

Karvaly (Accipiter nisus)
Tőkés réce (Anas platyrhyncgos)

Kis kárókatona (Phalacrocorax pgmeus)
Vörösgém (Ardea purpurea)
Nagy kárókatona (Phalacrocorax carbo)
Seregély (Sturnus vulgaris)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése