2018. július 8., vasárnap

Marcal-medence

2018. 07. 06.

Marcal-medence

Mielőtt nekiugranék a medencében tett látogatásom megosztásának, pár sort írnék a Nagyacsádon tett rövid kiruccanásom eredményéről, no meg persze pár kép a rend kedvéért.
Még szerdán sétáltam egyet a szokásosnak mondható utakon, az Acsád'tól K-re lévő területeken. Sajnos nem kecsegtetett nagy eredménnyel. Ennek fő oka az árokpartok kitisztítása, a szegélyek kitermelése. Sajnos nem feltétlenül értem, miért vegetációs időszak közepén, fiókanevelés közben kell ezeket a munkákat elvégezni...
Pár őzzel futottam össze, melyek közül 1 suta be is várt, illetve egy kukoricatáblán való keresztülhaladásomkor 1 bak pihengetett előttem. Egy képet engedett ezért lőni'. Az egykori homokbánya területén 6 gyurgyalag foglal magának költőhelyet, feltűnt 1 búbosbanka is. Ami pozitívum volt a kiruccanásban azok a tövisszúró gébicsek, nagyjából 6-700 méterenként akad egy pár, a bozótirtások ellenére is.

Őz (Capreolus capreolus)
Barátposzáta (Sylvia atricapilla)
És akkor a Marcal-medence. A fő ok, amiért választottam a területet, ismét egy hamvas rétihéja revír ellenőrzés volt, pontosabban a faj revírjének a konkretizálása. Sajnos a hamvasok nem kerültek elő, de pár szárnyas' jószággal azért összefutottam a délután folyamán.
A meleg feláramló levegőnek hála, sok ragadozó madár mutatta meg magát - kezdetben. Sok egerészölyv víjjogott, vörös vércsék hordák a táplálékot fiaiknak, kabasólyom vadászott szitakötőkre, barna rétihéják imbolyogtak a rétek felett. 1 öreg rétisas siklott be fölém, de amilyen gyorson jött, úgy is távozott. A mélyebb részeken récék bújnak meg a még vízzel telt csöbrökben, tőkés és cigányrécék. Nagy kócsagok keresgélnek élelem után, a lekaszált réteken fehér gólya pár leste áldozatát. A kismadarak közül sok seregély-csapatba, és mezei veréb-bandába botlottam, a nád-sás szövedékéből csak a hangok árulták el a nádi-szárnyasok honlétét.
A nap zárásaként 2 gímbika került még lencsevégre. Az egyik olyan közel volt, hogy csak gyors kattintásra futotta részemről, mielőtt eltűnt a kukorica-rengetegben.

Egerészölyv (Buteo buteo)
Vörös vércse (Falco tinnunculus)
Rétisas (Haliaeetus albicilla)
Tőkés réce (Anas platyrhynchos)
Seregély (Sturnus vulgaris)
Füsti fecske (Hirundo rustica)
Mezei veréb (Passer montanus)
Nagy kócsag (Egretta alba)
Fehér gólya (Ciconia ciconia)
Gímszarvas (Cervus elaphus)
Tavi káka (Schoenoplectus lacustris)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése