2017. május 5., péntek

Nóráp

2017. 04. 29.

Nórápi-halastó

A szép időnek köszönhetően sikerült rábeszélni magam egy kis fotózásra. A legkézenfekvőbb megoldást a Nórápi-halastó jelentette. 
Mezei zsálya (Salvia pratensis)

A napsütötte délután folyamán nekikezdtem körbe nézni a tavon, no meg persze a környékén. A vízfelületen túl sok minden nem mutatkozott, pár szárcsa, 1 búbos vöcsök, 1 feketenyakú vöcsök, 10 tőkés réce, 4 üstökös réce, 2 böjti réce és legalább 10 kormorán úszkált a gyengén fodrozódó hullámokon. A partról hirtelen 8 billegetőcankó kapott szárnya, ezzel is növelve; azt a hihetetlen fecske'mennyiséget amely a levegőben vadászgatott. Legalább 300 madár cikázott ide-oda, köztük legtöbben a molnárfecskék voltak, majd a füstifecskék következtek. 1-1 sarlósfecskét is sikerült kiszúrni. Továbbá 1 kormos szerkő csapongott még a levegőben.
Kormorán (Phalacrocorax carbo)

Tőkés réce (Anas platyrhynchos)

Üstökös réce (Netta rufina)

Kormos szerkő (Chlidonias niger)

A gázlómadarak színes palettával képviseltették magukat. Sok nagy kócsag és szürke gém repkedett ide-oda a meder és a part között. 1 fehér gólya szállt le pár perc erejéig a tó sekélyebb részére. A magasban 1 fekete gólya körözött, sajna közelebb nem jött ezúttal.
Nagy kócsag (Egretta alba)

Szürke gém (Ardea cinerea)

Fehér gólya (Ciconia ciconia)

Fekete gólya (Ciconia nigra)

A bejegyzésem utolsó részében pedig a kisebb termetű madaraknál maradnék. Ide sorolhatom a folyton trillázó nádi tücsökmadarakat, énekes és cserregő nádiposzátákat; a fel-felreppenő nádi sármányokat. A kórók csúcsát nézelődőpontul választó rozsdás és cigánycsukokat; valamint a talajon keresgélő sárga billegetőket. Érdekességként, még kiemelném azt az 1 éneklő hím északi billegető példányát, melyet sikerült lencsevégre kapni. Pontosan nem tudom, hogy alfaji, vagy faji besorolás lenne e a pontosabb, igazából nem is lényeges annyira. Ha a vizenyősebb részeknél maradok még, kiemelném a csendben felrebbenő nagy sárszalonkát. Új fajom, eddig még nem találkoztam vele. 
A bokrosabb részeken a poszáták, cinegék hallatták hangjukat, ill. egyenesen felém repült 1 kakukk. Ezzel kimerítve a madárvilágot, és persze feltöltve kellő képpel a memóriakártyát indultam haza...
Északi billegető (Motacilla flava thunbergi)

Nagy sárszalonka (Gallinago media)

Kakukk (Cuculus canorus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése