2021. július 6., kedd

Gólya-számlálás, kerti nézelődés

2021. 06. 28.

Fehér gólyák és egyéb apróságok

Mint már tavaly is megírtam, pár éve figyelemmel kísérem pár Pápa környéki település fehér gólyáinak fészkelési eredményeit. Marcaltő, Marcaltő-Ihász, Malomsok, Kemeneshőgyész és Magyargencs. Ezeket a településeket 2017 óta követem figyelmemmel. Idén a települések fészkeiben 12 fehér gólya fiókát sikerült megfigyelni. Kevesebbet mint tavaly...
Érdekes kontrasztokat is felfedeztünk a fiókák kora között. Voltak fészkek, melyekben szinte kirepülés határán állnak a fiatalok, ám akadtak olyanok is, melyekben csupán pár napja bújhattak ki a fiókák a tojásból.
Fehér gólya (Ciconia ciconia)
A június utolsó hétvégéjét Nagyacsádon töltöttem.
Tartja magát a négy hete nem szűnő kánikula, így a kertben árnyékból-árnyékba menekült az ember. Persze a fényképezőgép is ott volt az ücsörgések közepette a kezem ügyébe. A levegőben nagy csapat sarlósfecske cikázott' arrább villámgyors manőverekkel. A falu kevés füsti és molnárfecskéje is feltűnt a kék égen. Egy-egy balkáni gerle, kenderike, tengelic, barázdabillegető mutatta meg magát.
A tollas jószágok mellett most a rovarokra is figyelgettem. Nappali lepkék szívogatták a megmaradt cseresznye-gyümölcsök nedveit. A kertben a virágzó kaprokon, hagymákon színes élőlények tűntek fel. Legtöbbet a nedves földön kutató lopódarazsakkal foglalkoztam. Az összegyűjtött sárgombócokból ivadékbölcsőket készítenek, melyben biztonságban tudnak majd fejlődni az utótok.
Sarlósfecske (Apus apus)
Ormányosbogár faj (Curculionidae)
Levélbogár faj (Chrysomelidae)
Csíkos pajzsospoloska (Graphosoma lineatum)
Sötétszárnyú tőrösdarázs (Scolia hirta)
C-betűs lepke (Polygonia c-album)
Fehéröves szemeslepke (Brintesia circe)
Barnalábú lopódarázs (Sceliphron curvatum)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése