2021. március 22., hétfő

Szeles március

 2021. 03. 15.

Márciusi Marcal-mente

Március 15. 10°C-kal, borult-napos égbolttal, erős északi széllel érkezett. Nemrég jöttem meg a területbejárásról. Még friss az élmény, így gyorsan "papírra" is vetem...
Elsőnek a még nálunk vendégeskedő téli madarakkal kezdeném a beszámolót. Kisebb csapat fenyőrigó keresgélt a vizek uralta legelőkön. 2 nagy őrgébics ücsörgött a galagonya bokrokon, az erős szélben nehezen haladtak északnak a kékes rétihéja hímek. 2 pédányt is megfigyelhettem.
Kékes rétihéja (Circus cyaneus)
Nagy őrgébics (Lanius excubitor)
Folytassuk a sort a vonulókkal. Vörösbegyek és cigánycsukok azok a kismadarak, melyek nagyobb példányszámban elémkerültek. Seregélyek és bíbicek kutakodtak a földeken. A nagyob  belvízfoltok szélvédett öbleiben csörgő, böjti, fütyülő, kanalas és nyílfarkú récék úszkáltak.
Vörösbegy (Erithacus rubecula)
Cigánycsuk (Saxicola torquata)
Szürke gém (Ardea cinerea)
felreppenő vadrécék
Bíbic (Vanellus vanellus)
Végül a revírt fogaló madarak. Sok egerészölyv, vörös vércse kering a már kiválasztott fészke közelében. Egy ideje már foglalkozunk a vörös vércsék Marcal-medencei költőládáival. Jópár fészkelőalkalmatosság kihelyezésre került, ezeket sikeresen el is foglalják a vércsék. A mai napom ettől függetlenül egy érdekes megfigyelést is tettem. 2 vörös vércse hím agresszívan támadta egymást az egyik láda közelében. Ez is bizonyítja, hogy alkalmas a medence eme ragadozók megtelepedésére és még van igény a további mesterséges fészkelőhely bővítésre. A fészekfoglalást a hollók is jelzik. A magasfeszültségű légvezetékek oszlopain 2 hollófészket is elfoglaltak ezek a fekete-tollú madarak.
Holló fészek
Vörös vércse (Falco tinnunculus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése