2021. március 3., szerda

Február lezárása

2021. 02. 20. és 28.

Februári kiruccanások

Februárban két alkalommal jártam még terepen, leszámítva az előző bejegyzés etapját.
20-a egy ködösnek induló szombat volt. A Hencz-családdal tartottunk egy délutáni madarászatot. A Marcal-völgy déli szakaszán kezdtünk, majd északon zártuk a napot.
2 rétisas volt a fő látnivaló, melyek közül az egyik példány a belvizeken időző récéket abajgatta'. Tőkés, fütyülő, csörgő, kendermagos és nyílfarkú récéket. Pár nagy lilik és bütykös hattyú mutatkozott még meg. A terepi helyszínek között karvallyal, kis sólyommal, nagy őrgébiccsel találkoztunk. Megérkeztek a bíbicek és a seregélyek is. A napnyugtát először egy csapat daru megfigyelése színesítette, majd 16 éjszakázni érkező kékes rétihéja zárta.
Tőkés réce (Anas platyrhynchos)
28-a vasárnap, Vas megyében nézelődtünk. Egy kavicsbányatavon 1 nyári lúd, 4 nagy lilik, bütykös hattyúk, tőkés récék, kendermagos récék, kanalas récék, fütyülő récék, csörgő récék és barátrécék keringtek. Sok szürke gém, nagy kócsag és nagy kormorán  tűnt fel. A bíbic-csapatok között 1 pajzsoscankót szúrtunk ki, mindeközben barázdabillegetők kergetőztek már.
Nagy kárókatona (Phalacrocorax carbo)
Átautóztunk egy trágyatelephez. Rengeteg holló, minimum 10 egerészölyv került megfigyelésre. A kocsiból kiszállás közepette egy kánya is besiklott felénk. Pár kép kattintás után kiült egy fára, majd onnét jellegzetes kánya' manőverek közepette elsiklott. Sokat gondolkodtunk melyik faj lehetett. Alaposabb utána-olvasás, és -kérdezés közepette egy érdekes színezetű 2cy barna kányát könyveltünk el.
Egerészölyv (Buteo buteo)
Holló (Corvus corax)
Barna kánya (Milvus migrans)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése