2019. október 27., vasárnap

Rábapaty

2019. 10. 23.

Rábapatyi ősz

Mielőtt a kavicsbányatavakhoz érnék a bejegyzés mondandójával, pár kép erejéig elidőznék leggyakoribb ragadozómadarunknál. Nikivel ugyanis, egy közel 50 példányból álló egerészölyv csapatba botlottunk', miközben egy lucernásról igyekeztek felfelé termikelni. A képek nem adják vissza a tényleges kavalkádot, de bőszen fényképeztem ennek ellenére a termikelő csapatot.
Egerészölyv (Buteo buteo)
Október 23. Ünnep. Napsütés. Madarászat. Kikapcsolódás.
Ezek a kulcsszavak jellemzik a szerdai napunkat. 2 órás látogatást tettünk a rábapatyi-tavakon, hátha szemeink elé kerül bármiféle jószág', mely megörvendezteti azt.
A tavon nagy számú sárgalábú, valamint sztyeppi sirály fogadott minket. A víztükrön feltűnt pár búbos vöcsök, kis vöcsök és 1 feketenyakú vöcsök is. Tőkés és barátrécék úszkáltak bütykös hattyúkkal a vízfelszínen, sok kormorán halászott. Bíbic-csapat, 1 sárszalonka és 6 havasi partfutó jelentette a limikólaféléket. Átrepült egy 50es nagy lilik csapat déli irányba. A mezőgazdasági területek felett 1 kékes rétihéja suhant át mellettünk, illetve 1 karvalyt látcsöveztünk meg alaposabban. Sajnos volt azonban, ami gyorsabb volt nálunk. Jelen esetben 1 átrepülő kerecsensólyom. A karvaly nézegetés közben bukkant fel, alacsonyan, gyors szárnycsapásokkal haladt, amíg teljesen el nem vesztettük. Egy bizonyító fotó azért készült róla...

nagysirályok
Egerészölyv (Buteo buteo)
Feketenyakú vöcsök (Podiceps nigricollis)
Barátréce (Aythya ferina)
Tőkés réce (Anas platyrhynchos)
Nagy kárókatona (Phalacrocorax carbo)
Nagy lilik (Anser albifrons)
Havasi partfutó (Calidris alpina)
Kerecsensólyom (Falco cherrug)
Karvaly (Accipiter nisus)
Seregély (Sturnus vulgaris)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése