2018. február 10., szombat

Szeles Fertőújlak

2018. 02. 08.

Egy szeles óra a Borsodi-dűlőnél

Elég pocsék időben indultam neki Sopronból a hazafelé vezető útnak. Azért csak volt bennem egy kis elhatározás, hogy megállok Fertőújlak határában; múltkor úgy is bevált az anyósülésre felszerelt spektívezés. Szóval ezt a technikát a Peugeot-ban is teszteltem: sikeresen!
Szép havas volt a táj, az árasztás egy része be is volt fagyva. A madarak próbáltak szélárnyékba húzódni, a libák jelentős része a hóborította réten tartózkodott. Pár nagy kócsag, szürke gém ácsorgott féllábon; tőkés récék bújtak össze; melyek között kiszúrtam egy "Cayuga"-típusi egyedet is. A szél-borzolta hullámok közt nyílfarkú récék, barát récék és kanalas récék buktak alá'. 5 bütykös ásólúd került még fel a listára, miközben a szelek szárnyán 2 nagy lilik érkezett. A kevés nyári lúdból, ami a vízen úszkált előkerült egy sárga nyakgyűrűs (H644) egyed. Mint az adatlapjából' kiderült, 2016-ban gyűrűzték fióka korában Mekszikópusztán, majd az akkori vándorlása során Sárkeresztúr közelében figyelték meg; 2017-ben visszatért a Fertőre, majd októberben már Kenderes határában lévő halastavon olvasták le a gyűrűszámát. Idén, 2018-ban, visszatért a "szülőhelyére". Az érdekes libáknál maradva, a DK-i sarokban kiszúrtam ismét a területen tartózkodó nílusi ludat; továbbá besétált a képbe 1 pajzsoscankó; valamint a háttérben 2 barázdabillegető tűnt fel.
A repülő jószágok kis számban voltak jelen: pár nagy testű sirály, ill. dankasirály küzdött a levegőben; 1 kékes rétihéja hím csapongott alacsonyan pockok után kutatva. A Nyéki-szállásnál lévő őrtornyon ücsörgött 1 öreg vándorsólyom

De ezt hiszem a legkényelmesebb nekem volt a meleg, szélmentes autóban...
Részlet

Tőkés réce (Anas platyrhynchos)

"Cayuga"réce
Egy New York államban kitenyésztett réce-fajta, az ilyen egyedeket "Szökevény" kategóriában tartjuk számon

Nyári lúd (Anser anser)
 
Nagy lilik (Anser albifrons)

Nílusi lúd (Alopochen aegyptiaca)
 
Pajzsoscankó (Philomachus pugnax)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése