2016. december 28., szerda

Kismadarak

2016. 12. 27.

Somló-Nagyacsád 

Egész napos madarászatot terveztünk; melyen Alexa, Vera, Csabi, Máté, Kornél és végül Angi és Peti is részt vett. Kezdetben a Somlót jártuk körbe, majd a Marcal környékén néztünk meg pár területet.
Na de kezdjük a délelőttnél. Szerencsénkre napsütéses, kezdetben szélcsendes idő fogadott minket. Felbaktattunk a dobai Várromhoz. Sajnálatos módon nem mutatkoztak meg sem a begyek', sem más várlakó'. Szépen elindultunk a hegy túloldalára. Összességében általánosan elmondható: nem nagyon láttunk semmit... 1 fekete harkály, 1 hamvas küllő, 2 sárgafejű királyka, pár őszapó, széncinegék és hollók.
Természetesen figyelgettem a növényeket is. A déli oldalakon melegkedvelő tölgyesek, karsztbokor-erdő jellegű területek találhatóak meg. Jellemző fajok a kocsánytalan tölgy, molyhos tölgy, sajmeggy. A bazalt képződményeken megfigyelhetünk moha fajokat, hatsoros-, bablevelű varjúhájat, sziklai ternyét. Sajnos egyre nagyobb színteret ural már a fehér akác. Az északi oldalakat, völgyeket a bükkösök uralják. Elegyfafajaik a gyertyán, magas kőris, madárcseresznye és a mogyorós hólyagfa

Sárgafejű királyka (Regulus regulus)

Barát-szikla

Molyhos tölgy (Quercus pubescens)

Sajmeggy (Prunus mahaleb)

Mogyorós hólyagfa (Staphylea pinnata)

Tanúhegyek' 

Ezek után következett a Marcal Adorjánháza alatti szakasza. Sajnos ekkorra már a szél eléggé csak feltámadt, a madarak itt sem vitték túlzásba'. Pár tőkés réce szállt fel a csatornákról, kismadarak: széncinegék, citromsármányok, őszapók, királykák, kenderikék, süvöltők, léprigók és fekete rigók mutatkoztak. Pár vadlúd (nyári ludak és nagy lilikek) átrepültek ugyan, de sajnos táplálkozó vándorokat' nem találtunk. Legalább sétáltunk egy nagyot...
A szerdai napot pedig Nagyacsádon töltöttem. Sajnos a szél itt sem csillapodott, de azért egy fél órára kimerészkedtem az "Akácosba". 1 nagy fakopáncs dobolását', 1 kis fakopáncs csippanása' törte meg. Egy vegyes szén-kék cinege csapat közeledett, melyben 12 őszapó is volt. Pár képet kattintgattam. Továbbá érdekes látvány volt a megfagyott csipkebogyót majszolgató' zöldike:

Őszapó (Aegithalos caudatus)

Zöldike (Carduelis chloris)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése