2015. október 12., hétfő

EMN

2015. 10. 04.

Európai Madármegfigyelő Napok

Nemzetközi viszonylatban is értékteremtő, és fontos esemény minden év október első hétvégéje. Legalábbis a madarászok számára mindenképpen. Megfigyelőnapok, azaz minden lelkes érdeklődő biztosan talál a lakóhelye közelében egy helyet, ahol madarászok segítségével figyelhet meg fajokat, szerencsésebb esetben gyűrűzésben is részt vehet. A Veszprém megyei Helyi MME csoport, ill. a PKTE idén is kiválasztotta a helyszínt a Szélmezei-horgásztavaknál.
Sok érdeklődőnek nyújthatott kikapcsolódást a vasárnap; a szeles, de szerencsére csapadék-mentes nap kora reggel kezdődött seregélykihúzással. A két legnagyobb horgásztó között sikerült a gátra kihúzni a közel 180 méter hosszúságú függönyhálót. Az érdeklődők száma 22 fő volt; akik mind hozzájárultak a 35 madárfaj kb. 8320 példányának megpillantásához.
Az erős szél ellenére a hálók is fogtak madarakat, így a nap végére 14 faj, 56 egyedére kerülhetett ornitológiai gyűrű.


Pillanatok...

A gyűrűzés eredménye képp érdekesebb madárfajok is porondra' kerültek. Mindenképpen említésre méltó a fogott 1 fülemülesitke, de a nádi "cinege-fajok" közül a több barkóscinege, és függőcinege is gyönyörködtetett minket.
Fülemülesitke (Acrocephalus melanopogon)

Barkóscinege (Panurus biarmicus)

Függőcinege (Remiz pendulinus)

Nádi tücsökmadár (Locustella luscinioides)

Tövisszúró gébicse (Lanius collurio)

Vörösbegy (Erithacus rubecula)

Nádi sármány (Emberiza schoeniiclus)

A gyűrűzés mellett próbáltunk figyelgetni is a környéken, szóval amikor épp "pangó" idő volt, akadt, mikor sétálgatva nézelődtünk. Pár fajt kiemelnék: jégmadár, nagy őrgébics, üstökös réce, sárszalonka, kabasólyom.
Barkóscinege-csapat

Magasleses hangulat Nagy őrgébiccsel (Lanius excubitor)

Szóval idén is teljesítettünk, ez által hozzájuttatva Magyarországot az európai "Legaktívabb negyedik" helyezéshez. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése