2013. október 24., csütörtök

Nagyacsád

2013. 10. 19.

Rövid séta 

A mamánál töltött napokon az egyik biztos napirendi pontom, a falu K-i határrésze. Már közel 8 éve járom ezt a környéket. Próbálom megfigyelni a változásokat, és persze a fajokat.
A legtöbbet látott emlős - egy mzg.-i területhez hűen - természetesen az őz. Szombaton ismételten találkoztam 7 egyeddel, melyek három csoportban tartózkodtak egymástól kissé elszórva a már megművelt, és a műveletlen szántókon. Sajnos az erős szél, ill. az időhiány érdekében csak távoli képek születtek.

Európai őz (Capreolus capreolus)

A tájon egyértelműen érzékelhető a változó idő... A levelek megsárgulnak, a kukorica-, szotyola-táblákat learatták, a természet színesedik. Az egyik legfeltűnőbb, legáltalánosabb növénye az ősznek, talán a csipkebogyó.  Vagy inkább a gyepűrózsa. A rózsa elvirágzása után, terméscsoportok fejlődnek ki, tűzpiros bogyók. Közepükben 14-16 aszmag termés található. (Megjegyezném az egyik mumus' fotótémám a hecsedli, ez most így sikerült):

Gyepűrózsa, csipkebogyó (Rosa canina)

A növényektől elszakadva egy kicsit, jöhettek a madarak. A távoli magasles előtt gyors röptű, sebesen nagy köröket író kék galamb-csapat lavírozott. Sajnos a nagy távolság miatt nem lettek jók a képek. A seregélyek folyamatosan portyáztak a környéken, csupán egy okuk volt a riadalomra: egy karvaly pár. Elég magasan köröztek, feltételezem egy hím, ill. egy tojó lehetett.
Karvaly (Accipiter nisus)

A gyorsuló napnyugta miatt visszafordultam a falu felé. Különös madármozgás már nem volt, bár ehhez hozzá kell még tennem, veréb-falkák jöttek-mentek a kukorica és a nádas között. Többször próbáltam őket becserkelni, bár ezek a szemfüles mezei csurik nagyon figyelmesek. Az őszhöz hozzátartoznak a vegyes kismadár-csapatok is. Így a verebekhez társulnak már a citromsármányok. 

Citromsármány hím (Emberiza citrinella)

A tagúton hazafelé bolyongva; nézegettem, keresgéltem még; de valódi célja már nem igen volt ennek a tevékenységnek. Végül egy "kép" fogott meg. Talán nem is a kompozíció, a perspektíva a lényeg; inkább az az érzés, mely e kép láttán jön elő. Egy hangulat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése