2020. november 14., szombat

Kisszépalma

 2020. 11. 07.

Kisszépalma környéki madárgyűrűzés

Attila próbagyűrűzésre invitált minket Kisszépalma környékére. Mivel a terület az erdőgondnokságom területen fekszik, különösen érdekelt a helyszín. Így Nikivel - majd Zsuzsival és Zsolttal -  aktívan segítettük a gyűrűzőmunka minden mozzanatát. Reggel kinéztük az ígéretesnek tűnő hálóállásokat, majd fel is állítottuk azokat. Égeres mentén, fiatal bükkös és elegytelen lucfenyves között húztuk ki a legtöbb hálót. Próbaként és kíváncsiságtól hajtva a lucos egyik közelítőnyomán is próbálkoztunk. Egy 9 méter magasságú, 5 m szélességű árbócos' hálót is felállítottunk.
Az egész napra szép napsütés és kismadár mozgás volt a jellemző. Azonban a hálók mégsem roskadoztak' a madaraktól. Főleg nagy magasságban mozogtak a szárnyasok, így végül 7 faj 17 példányát gyűrűztük meg. Alább a fogott fajok természetesen fényképpel megörökítve:
Ökörszem (Troglodytes troglodytes)
Szőlőrigó (Turdus iliacus)
Széncinege (Parus major)
Búbos cinege (Parus cristatus)
Sárgafejű királyka (Regulus regulus)
Kék cinege (Parus caeruleus)
Csíz (Carduelis spinus)
A bejegyzés végére pár mondat az élővilágról.
A felszálló meleg levegőnek hála termikek alakultak ki felettünk, így sok holló és egerészölyv keringett a légtérben. 2 öreg rétisas siklott át Porva irányába. Daru hangot hozott a gyenge novemberi szellő, azonban a fáknak hála' nem sikerült megpillantani az átrepülő csapatot. A kismadarakat távcsővel nézegettük. Nagy csíz-csapatok keresgéltek az égerfákon, feltűntek a meggyvágók, süvöltők. Fenyőrigók szálltak az erdő és a rétek között. Fenyves és búbos cinegék keresgettek a luc és erdei fenyő tobozai között a fák csúcsának magasságában.
Szép napot töltöttünk el Kisszépalma környékén. Gondolkodunk a további próba-gyűrűzések helyszínén...
Egerészölyv (Buteo buteo)
Holló (Corvus corax)
Fenyvescinege (Periparus ater)
Búbos cinege (Parus cristatus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése