2020. március 27., péntek

Kockásliliom

2020. 03. 20.

Mocsári kockásliliom

A kotuliliomnak is nevezett védett vadvirágunk megtalálása és fotózása rég a terveim között szerepelt. Niki ismert egy élőhelyét a Rába-mentén, így összehozta a találkozót.
Magyarországon sajátos az elterjedése: a Dunántúl déli és nyugati részén, az Észak-Alföldön, valamint a Cserehátban, Bükkben és Mátrában találhatók meg populációi. Élőhelye a láp-, és ligeterdők, valamint az ilyen habitatok helyén kialakult mocsár- és láprétek. Fennmaradásának kulcsfontossága a téli többletcsapaték, továbbá a megfelelően kezelt, nedves élőhelykomplex. A faj stratégiájának különlegessége, hogy magjai febráurban csíráznak, majd a fejlődő növények 5 évig nem hoznak virágot. Az 5. évtől folyamatos virágzás és termésérlelés kezdődik, mely akár egyedenként 25 évig is eltarthat. 
Természetvédelmi értéke: 50.000 Ft
Mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris)
A növényfotózást követőn azért madarászkodtunk is kicsit. Rábapatyon. A területet körbespektíveztük csupán, így a távolság miatt képek nem is születtek. Felsorolás szintjén megemlékeznék a látott fajokról: bütykös hattyú, üstökös réce, barátréce, csörgőréce, böjti réce, dankasirály, sztyeppi sirály, kis lile, erdei cankó, pajzsos cankó, piroslábú cankó, bíbic, nagy kócsag, szürke gém, nagy kárókatona.
A bejegyzés végére egy virágportré marad, a kockáslilomos-láprétről, mely faj igazolja azt az állítást, hogy eme láprét is másodlagosan, üde erdőből kialakult (=kialakított) élőhely.
Berki szellőrózsa (Anemona nemorosa)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése