2020. március 15., vasárnap

Marcal-medence

2020. 03. 08.

Tavasszal a Marcal-medencében

Márciussal beköszöntött a tavasz is. Az esőzéseknek hála sok belvíz uralja a tájat a mélyebb részeken a Marcal-medencében. Bízva a madárgazdagságban, Nikivel körbenéztünk a medencében fajok után kutatva. A szél ugyan nehezítette a nézelődésünket, de a nap végére 51 faj kerülhetett fel a listánkra.
Már az odavezető úton nézelődtünk a kocsiból. Kisszőlős és Iszkáz között egy kb. 7000-es vadlúdsereget találtunk, melyek egy kivétellel nagy lilikek voltak. A frissen kikelt vetésen legeltek, valamint a tábla közepén lévő belvízfolton ittak. Niki volt az ügyesebb, hisz sikerült 1 vörösnyakú ludat is kiszúrnia a tömegből. 

Folytattuk a nézelődést Kamondtól-Adorjánházáig. Utólag megállapítható a medencében legnagyobb példányszámban a seregélyek, valamint a bíbicek voltak jelen. Nagyjából mindenhol találkoztunk eme vonuló madárfajainkkal, miközben vagy a vízfoltok közelében, vagy a réteken keresgéltek. Hangulatok seregély-bíbic módra: 
Seregély (Sturnus vulgaris)
Bíbic (Vanellus vanellus)
De ejtsünk pár szót a látott, esetleg fényképpel megörökített más fajokról is.
Récefélék úszkáltak a szárcsákkal; - tőkés, nyílfarkú, csörgő, fütyülő és barátrécék. Nagy kócsagok szedegettek itt-ott, 1 bölömbika álcázta magát nádszálnak. 7 pajzsoscankó került elő, átrepült 2 nagy póling. Rétihéják közül kékes és barna rétihéjával is összetalálkoztunk. 1 nagy őrgébics került látcsöveink elé, továbbá pár kép született 1 karvalyról, mely 1 feketerigót hajszolt végül sikertelenül.
Szép jelenetként éltük meg a krúgatva, élelmet csipegetve megfigyelt daru-csapatot. Hosszan nézegethettük őket, majd távozásunk után egy rohanó gímszarvas-rudli keltette őket szárnya, és vették az irányt északnak.
Ezzel elhagytuk a medencét, de út közben egy kis virágfotózást még beiktattunk...

Nyári lúd (Anser anser)
Karvaly (Accipiter nisus)
Bölömbika (Botaurus stellaris)
Daru (Grus grus)
Gímszarvas (Cervus elaphus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése