2020. február 16., vasárnap

Új fajok

2020. 02. 09.

Új fajok után kutatva

Mindig érdekes, amikor az ember új dolgokat lát, tapasztal meg. Madarászként ugyanígy van ez azokkal a madarakkal, melyek eddig még a nem látott kategóriába esnek. Összebeszéltünk páran - Niki, Alexa és Csabi - és egy kiruccanást terveztünk meg a már-már kora tavaszi februárban.
Első állomásunk a Tapolcai-medence egyik bazalt bányája, a Hajagos volt. Kismadárnézőbe jöttünk. A célfaj a bajszos sármány - lett volna. A kettős patkó alakban meredező bazalt-falakat néztük végig. Itt-ott bokrokkal benőtt, már a természet szukcessziós folyamatán végighaladt kiszögellésekben csodálkoztunk. Kék és széncinkék keresgettek élelmet, ökörszem csettegett' a bokrok mélyén. Meggyvágó csapat ült ki a fekete fenyőkre, kék galamb pár tett pár kört felettünk. Őszapókat sikerült lencsevégre kapni, de sajnos a sármányok nem került elő.
Tovább álltunk.
Őszapó (Aegithalos caudatus)
A Balatonmagyaród melletti Kis-Balaton élőhely-rekonstrukciót, az úgynevezett II. ütemet spektíveztük végig. A nyílt vízfelület mellett kiterjedt nádas, öreg nyár és fűzfák teszik változatossá a tájat. Kis és nagy kárókatonák repkedtek ide-oda, bütykös hattyúk, nyári ludak, tőkés és barátrécék úszkáltak a vízen. Legalább 10 barna rétihéját figyelhettünk meg, de 1 kékes rétihéja tojó is előkeveredett a sásos élőhelyen. De mi igazság szerint sas-nézőbe jöttünk. 1 ücsörgő vándorsólyom került fel a listára, a 7 rétisas mellé. Kifejlett és fiatal madarak üldögéltek a távol lévő fákon, vagy épp indultak vadászni a vízimadarakra. Szerencsénkre az egyik fűzön a kiszemelt' ragadozó is előkerült. 1 fiatal fekete sas. Kisebb termete, sötétebb színe és a szárnyfedőkön lévő fehér tollmintázat elárulta egyértelműen mivoltát. 2/1, már ami a kívánság-listát illeti. Eddig.
Hazafelé javítottunk.

Kékes rétihéja (Circus cyaneus)
Barna rétihéja (Circus aeruginosus)
hangulat Fekete sassal (Aquila clanga)
Rétisas (Haliaeetus albicilla)
Egyszóval nem hagytuk annyiban a sármányokat. A késő délutáni fényeknél ismét megmásztuk a bazaltbányát. Mindenki örömére elő is kerültek. A földről felreppenő csapat számát hirtelen nem tudtuk meghatározni, ám a várakozás meghozta gyümölcsét. Ki-ki ültek a szárnyas kis jószágok a csipkebokor tövéből a nap utolsó sugaraiban úszó ágakra, így sikerült pár képet készíteni a 12 bajszos sármányról.
Bajszos sármány (Emberiza cia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése