2013. december 12., csütörtök

Tatai vadludak

2013. 12. 08.

Tatai vadludak

A tavaly tett tatai látogatás után idén ismételten elterveztük Józsival az Öreg-tó felkeresését. Az ismételt cél eléréseben nagy segítséget nyújtott évfolyamtársam, Szabó Máté. Máté, mint tatai lakos, és nem utolsó sorban, mint profi madarász segített a terepen eligazodni. Olyannyira, hogy jóvoltából együtt madarászhattunk egy tóparti kilátóból, 5 madarász, spektív-tengerének' közepette.
Az Öreg-tavon aznap reggel 25.000 körüli egyedet számláló vadlúd-sokadalom tartózkodott. Nyári-, vetési ludak; nagy lilikek. 





A megfigyelések eredményeként 6 új fajt írhattam fal a madárlistámra: Bütykös ásólúd, Nagy lilik, Nagy póling, Nyílfarkú réce, Kontyos réce, Kerceréce.
Az új fajok mellett természetesen a már általam is többször látott madárvendégek is szerepeltek az aznapi "menün". A teljesség igénye nélkül rengetek tőkés, barát-, csörgő réce úszkált a tavon, megosztva  a vízfelületet kormoránokkal, ill. dankasirályokkal. A nap egyik fénypontjának mondható még egy fiatal rétisas megjelenése; és annak a drámának a kibontakozása ami a ragadozó, ill. egy nagy lilik között bontakozott ki...
Vetési lúd (Anser fabalis)

Átrepülő réce-csapat (Tőkés, csörgő récék)

Dankasirály (Larus ridibundus)

Kerceréce gácsér (Bucephala clangula)

A 7 órától tartó lesből-megfigyelő madarászatot 11 óra tájban megszakítottuk nagybátyámmal; azonban Máté pontos útleírásával újabb fajok után indultunk, kitolva ezzel a madarászatot egy egész napos programmá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése