2013. október 6., vasárnap

Kispodárpusztai-víztározó

2013. 09. 29.

Kispodárpuszta

Az itthon töltött hétvégéket próbálom madármegfigyelés szempontjából is a hasznosan eltölteni.  Így megbeszélve nagybátyámmal, vasárnap madarászni indultunk. Józsival már többször kinéztünk az elmúlt évek alkalmával erre a Dáka-Nyárád között elterülő víztározóra. A nagy vízfelület miatt általában elég sok madár tartózkodik a tavon, ráadásul a környék élővilágára is nagy hatást gyakorol.
Szóval vasárnap délután a borult idő ellenére is elindultunk a területre. Odaérve a szemerkélő eső ellenére besétáltunk a tóhoz. A fogadóbizottság a levegőben károgó varjak voltak, ám figyelmünk inkább a friss vetésen tátogó szarvas-nyomokra szegeződött.
Odaérve a tóparthoz kb. 40-50 szárcsát számoltunk meg, miközben elúsztak a közelünkből. A jobb megfigyelés érdekében felkapaszkodtunk a töltésre.


Az első állatfaj mely említésre, fotótémára érdemes; az a 30-as példányszámmal szereplő búbos vöcsök. A fiatal egyedek alá-alábukva próbáltak távolabb kerülni a parttól.
Búbos vöcsök (Podiceps cristatus) juv.

A távolban a nyár és fűzfákon egy kb. 6 példányból álló kormorán-csapat szárítkozott. A fiatalok és a kifejlett állatok könnyen elkülöníthetők, hiszen a fiatal példányok mellkasa még fehér:
Kárókatona (Phalacrocorax carbo)

A töltésen sétálgatva, elérve az áteresztő zsilipig a folyamatosan esett az eső. Így a madárvilág sem mozgott úgy, ahogy elvártuk. Visszapillantva a kiindulási pontra, egy árnyra lettünk figyelmesek. A csöpögő esőben egy átázott egerészölyv húzott É-felé, feltehetőleg a közeli nyárfa-erőben próbált menedéket keresni.
A leeresztő zsilip után egy kisebb, tocsogósabb terület található. Folytatásában egy kis, növényzettel (nád-gyékény-sás fajok) borított patak csörgedezik. De egy kép erejéig visszakanyarodva a leeresztő "tócsához"; odaérve egy tőkés réce tojót sikerült fellebbenteni.


Egerészölyv (Buteo buteo)

Tőkés réce tojó (Anas platyrhynchos)

Sajnálatos módon a madarászat elég rövid ideig tartott, hisz kb. 30 perces sétálás-nézelődés után a csöpögő eső átváltott zuhogó stádiumba. Megóvva magunkat az átázástól - és persze a Nikon "vízhatlanság"ára is gondolva - jobbnak láttuk hazafelé venni az irányt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése