2023. november 12., vasárnap

Kispodár'

   2023. november 4.

Dáka határában - Kispodárpuszta

November is elkezdődött. Első szombatja napsütéses időt hozott, így Nikivel a címben említett halastóhoz mentünk. Nagyjából egy órát töltöttünk a töltésen, mivel a madarak sem vitték túlzásba a létszámot, valamint az egyre erősödő déli szél is kezdett kellemetlenné válni.

A tóhoz való besétálás közepette nagy kócsagot, szürke gémet figyeltünk meg; kismadárcsapatok - kenderike, tengelic, citromsármány, csíz - rebbentek oda-vissza.
A vízfelszín elsőnek üresnek tűnt (talán a három pecás miatt), de aztán az erdő felőli oldalon előkerült pár tollas jószág. Főleg récék voltak: 80 fütyülő réce, 25 csörgő réce, 20 kendermagos réce, 10 tőkés réce, 3 nyílfarkú réce és 1 barátréce. Búbos vöcsökből 6-ot, míg kis vöcsökből 14-et számláltunk meg. Legjobb fajunk aznap az 1 feketenyakú vöcsök volt. Természetesen nagy kárókatonák feltűntek, hol a vízen vadászgatva, hol a part menti fákon szárítkozva.
Persze az eget is kémleltük. 8 egerészölyv termikelt a magasban, közéjük 1-1 karvaly, holló keveredett. Délnek tartottak. Ezzel ellenkezőleg 60 daru húzott, talán a Fertő-tó irányába. Mindenki küzdött a felerősödő széllel, így mi is befejeztük a kiruccanást. Első idei fenyőrigónk búcsúztatott...

nagy kócsag
egerészölyvek termikben
récék, vöcskök

hím karvaly
fenyőrigó

1 megjegyzés:

  1. A ragyogás jelzőfénye! Bejegyzése egyszerre éleslátó és jól kidolgozott. Köszönjük, hogy megosztotta értékes nézőpontját.

    VálaszTörlés