2021. november 7., vasárnap

Erre-arra...

2021. 10. 17.

A kertünktől Szélmezőig; erre-arra...

Kezdjük egy Somhegyi képpel.

a Nagy Som-hegy sziklakibúvásai, azaz a "plessz"

A késő ősz a kerti munkák végét jelenti, így mi is tevékenykedtünk a mamánál. Az októberi napsütésnek hála kellemes idő uralkodott, őszi lepkék repdestek a már betakarított földeken: citromlepkék, atalanta-lepkék és kéneslepkék.
A madarak is feltűntek a környéken. Karvaly repült át a kék égen; tengelicek, erdei pintyek, szén és kék cinegék ragadozója. A kéményeken és kúpcserépen házi rozsdafarkú és barázdabillegető engedte magát fotózni.

Csángó-kéneslepke (Colias erate)
Házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochrurus)
Barázdabillegető (Motacilla alba)
Széncinege (Parus major)

A bejegyzés végére a szélmezei horgásztavak maradtak.
A nádas-gyékényes területeken kezdtem a nézelődést. Ezen élőhelyről csupán a barkóscinegéket tudom kiemelni. Nagy csapatokban kutattak élelem után a növényzetben, vagy repkedtek egyik tóról a másikra. Az égen pár egerészölyv és karvaly siklott tova, egy 30 egyedből álló mezei pacsirta csapat repült még át felettem. A vízen bütykös hattyú, tőkés récék, kendermagos récék, kanalas récék, fütyülő récék, csörgő récék, böjti récék, szárcsák, nagy és kis kárókatonák úszkáltak.
Hazafelé menet egy repcetábla mellett haladtam el, ahol egy több százas réti pityer csapat pihent meg a vonulásban. A táblát szegélyező fákon 1 nagy őrgébics ült ki, szemmel láthatólag zsákmányra lesve. A pityerekre. Nem első alkalom, hogy sikerült megfigyelni nagy őrgébicset, miközben réti pityerre támad, zsákmányszerzés céljából. Eddig csupán sikertelen próbálkozásait figyeltem meg, várom az akció kiteljesedését...

Nagy kárókatona (Phalacrocorax carbo)

Tőkés réce (Anas platyrhynchos)
Barkóscinege (Panurus biarmicus)
Kis kárókatona (Phalacrocorax pygmeus)
Nagy őrgébics (Lanius excubitor)
Réti pityer (Anthus pratensis)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése