2021. április 8., csütörtök

Húsvéti madarászat

2021. 04. 03.

Húsvéti madarászat

Mielőtt belekezdenék a bejegyzésbe, kommentár nélkül pár kép a kertünkből. Csak mert itt is gyakran előkerül a fényképezőgép:
Mezei veréb (Passer montanus)
Házi veréb (Passer domesticus)
Balkáni gerle (Streptopelia decaocto)
Házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochrurus)
Zöldike (Carduelis chloris)
Sajnos a húsvét hétvége nem hozott jó időt. Erős északi széllel hidegfront érkezett. A borult szeles idő ellenére körülnéztünk Nikivel a környékbeli tőzegtavon és környezetében.
Tőkés~, böjti~, kanalas~, üstökös~ és cigányrécék húzódtak szélárnyékba a fodrozódó hullámok parti menti részeiben. Pár búbos vöcsök dacolt csak a nyílt víztükörrel. A vonuló fecskecsapat birokra' kelt a széllel, így a víz felett ittak, rovarásztak. Kb. 50 füsti fecske lehetett, melyek között 3 partifecskét is kiszúrtunk. Cigánycsukok ácsorogtak a száraz kórókon, barázdabillegetők szaladgáltak a talajon. Megérkeztek már a vörös gémek, a barna rétihéják is. Utóbbi ragadozók lassan elfoglalják fészkeiket, így kis területen több, revírfoglaló példány is feltűnhet.
Az egyik belvízfolton 1 gólyatöcs, 1 piroslábú cankó, 15 pajzsoscankó, pár sárszalonka és bíbic is a látcsövek elé kerültek. A nagy szélben nem bírtuk sokáig, így kora délután befejeztük a könnyfakasztó' nézelődést...
Füsti fecske (Hirundo rustica) és Partifecske (Riparia riparia)
Barna rétihéja (Circus aeruginosus)
Cigányréce (Aythya nyroca) és Üstökös réce (Netta rufina)
Cigányréce (Aythya nyroca)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése