2020. október 16., péntek

Döbrönte

 2020. 10. 09.

Döbröntei séta

Valószínűleg a 2020-as ősz utolsó napsütésben gazdag napján tettünk egy sétát Nikivel a Bakonyalja egyik leghangulatosabb településén: Döbröntén.
A kis lélekszámú falu legjelentősebb látványossága kétségek nélkül Szarvaskő-vára. A XIV. században épült kővár a falu felett messziről szembetűnő. Kellemes sétával körbenézhetők a fennmaradt és rekonstruált falak, melyek csupán részben lettek csak helyreállítva. A lankás dombról szép kilátás nyílik a tájra: a Somló és Ság-hegy; szép időben az Alpok vonulatai is előtűnnek.
A várat körülvevő réteken még virítottak az őszt idéző növények, ezekből szemezgettünk az objektívon' keresztül néhányat.
Kövi fodorka (Asplenium ruta-muraria)
Kőtörő aszószegfű (Petrorhagia saxifraga)
Fehér hamuka (Berteroa incana)
Terjőke kígyószisz (Echium italicum)
A várlátogatást követőn egy kicsit elmerültünk az őszi színkavalkádban. A zöldellő erdőkben megjelennek az első színek: sárga-vörös árnyalatú levelek. Az őszi termések szintén színesítik a tájat: galagonyák, csipkebogyók pirosától, kökények kékjétől, fagyalok feketéjétől és kecskerágók narancssárga-rózsaszín színétől tarkállik a vidék. A fűben nagy őzlábak meredeznek, a kék égen hatalmas csapatokban örvös galambok repülnek délnek.
Egybibés galagonya (Crataegus monogyna)
Nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera)
Örvös galamb (Columba palumbus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése