2020. április 5., vasárnap

Marcal

2020. 03. 28.

A Marcal-mentén járva

A kitavaszodott' Marcal-parton és környékén néztünk alaposan körül Nikivel és Csabival. Reggel kezdtünk és egészen késő délutánig nézelődtünk a medence különböző pontjain. A mélyebb részeken vizek uralják a tájat, a feljövő növényzet között azonban még látni a vízimadarakat.
A récefélék közül legnagyobb példányszámban a böjti récék tűnnek fel, őket követik a már párba állt tőkés récék. A palettát csörgő, kanalas és fütyülő récék színesítik: a gácsérok a szivárvány minden árnyalatában tündökölnek. Feltűnik 1-1 bütykös hattyú, pár kis vöcsök. A fészkelőterületeikre vonuló partimadarak közül pajzsoscankók, 1 piroslábú cankó, 5 nagy póling keresi fel az elöntések adta táplálkozóterületet. A vonulás közbeni pihenésben rengeteg sárszalonka, és köztük 2 kis sárszalonka is a szemünk, esetleg a fényképezőgép elé került. Megérkeztek már a helyi' madarak is. Első fehér gólyák, füsti fecskék és sárga billegetők.  

Házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochrurus)
Csörgő réce (Anas crecca)
Böjti réce (Anas querquedula)
Fehér gólya (Ciconia ciconia)
Sárszalonka (Gallinago gallinago)
Bíbic (Vanellus vanellus)
Kis sárszalonka (Lymnocryptes minimmus)
Pajzsoscankó (Philomachus pugnax)
Ha nem a vízpartokat kémleltük, vagy az égre, vagy közvetlenül a földfelszínre összpontosítottunk. A kimagasló megfigyelőpontok kiválasztásakor -mint például egy homoki növényzettel bíró hordalékkúp- a talpunk alatt lévő növényzetet is szemügyre vettük. Homoki pimpó, keskenylevelű sás és csuklyás ibolya.
De természetesen az égbolt szárnyas vendégei elsőbbséget élveztek. Vörös vércsék foglalják már a revírjeiket, egerészölyvek jelzik ugyanígy a már kiválasztott fészkelőhelyeik környékét. Egy erdei fülesbagoly pár is előkerül, valószínű egy felhagyott varjú-fészekben költenek majd.  A barna rétihéják vonulásban vannak, ők még vándorolnak. Sasok tűnnek fel az égbolton. 2 rétisas, és meglepetésünkre 2 parlagi sas. Nem mindennapos vendégek a medencében. 1 subadult, azaz közel kifejlett példány húz át magasan É-nak, illetve 1 fiatal madár is a látótérbe kerül. Lassan feltermikel, majd észveszejtő' gyorsasággal csap alá, zsákmányolás reményeben. Hibázik. De mi alaposan megnézhettük magunknak. A spektívezés és a fotók elemzése nyomán kiderül, egy jeladó is a hátán van. Várjuk az információkat a madárról.
A tartalmas nap elbeszélésének utolsó mondatába a még nálunk tartózkodó téli vendégek maradtak. Kisebb csapat fenyőrigó, 1 nagy őrgébics és 1 kékes rétihéja tojó.

Keskenylevelű sás (Carex angustifolium)
Homoki pimpó (Potentilla arenaria)
Csuklyás ibolya (Viola ambigua)
Vörös vércse (Falco tinnunculus)
Erdei fülesbagoly (Asio otus)
Parlagi sas (Aquila heliaca)
Rétisas (Haliaeetos albicilla)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése