2020. április 26., vasárnap

Mihályháza

2020. 04. 19.

Mihályháza környékén

Nikivel a falu  Marcal felőli részén barangoltunk egyet. Változatos tájkép fogadott minket. Nádfoltokkal tarkított sásos, gyepes kaszálók  mozaikolnak az olykor-olykor mélyebb fekvésű, vizenyősebb részekkel. Sajnos mesterséges csatorna-árokhálózat szabdalja keresztbe a táblákat, ezzel is elvezetve ez értékes vizet a területről.
A nádfoltok élővilága figyelemre méltó. Eme élőhely ragadozómadara a barna rétihéja, legalább 1 párt sikerült felfedezni a területen. A kismadarak tekintetében foltos és cserregő nádiposzáták, nádi tücsökmadarak és kékbegyek kerültek elő.
A nyílt gyepek, sásosok más madaraknak kínálnak búvó- és táplálkozóhelyet. Egerészölyvek és vörös vércsék keresik szitálással egybekötve zsákmányukat. 2 bíbic és a körülöttük keresgélő seregélyek szöcskéznek a fűben, nem messze tőlük 1 vörös róka nézelődik. Rozsdás csukok vonulnak kis csapatokban, 10 példányból álló csoportot sikerült megfigyelni, miközben ki-kiülnek egy vártapontra. Sárga billegető, cigánycsuk tűnik fel rövid ideig, 1 mezei nyúl lapul meg előttünk. 
Kékbegy (Luscinia svecica)
Rozsdás csuk (Saxicola rubetra)
Barna rétihéja (Circus aeruginosus)
Mezei nyúl (Lepus europaeus)
Vörös róka (Vulpes vulpes)
Vörös vércse (Falco tinnunculus)
Európai őz (Capreolus capreolus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése