2019. április 23., kedd

Rábapaty

2019. 04. 19.

Rábapatyi madarászat

A húsvéti hosszúhétvége minden természetbarátot a szabadba csábított. A napsütést, a kellemes, már-már kora nyári időjárást Nikivel mi is kihasználtuk, így nagypénteken Rábapatyon kezdtük a kiruccanásunkat.
Az újra működő kavicsbányató kettősséget nyújt a területen, mely -véleményem szerint- pozitív példa a természetvédelem-gazdálkodás folytonos párharcában. Amellett, hogy a kavicsbányászat rendre folyik, kialakítanak a már nem használt medrekben természetvédelmi vonatkozású területeket: kiemelt kavicsdombokat a fészkeléshez, sekély, táplálkozásra alkalmas lapályokat.
Sok fajjal találkoztunk a kiruccanásunk során, melyekből pár fotózni is hagyta magát. A mélyebb vízen 43 bütykös hattyú úszkált, melyek között feltűnt egy "4MU5"-ös számú nyakgyűrűt viselő példány is. A 2018-ban, az Osli-hanyban gyűrűzött példány már pár napja Rábapaty közelében tartózkodik, mint a madár adatlapjától kiderült. A bányatavak madárvilágához a récék gyökeresen hozzátartoznak. Tőkés, kanalas, böjti, barát, cigány, üstökös és kontyos récéket is sikerült megfigyelni. Pár szárcsa és kis vöcsök vegyült még a társaságba.

Bütykös hattyú (Cygnus olor)
Böjti réce (Anas querquedula)
Kanalas réce (Anas clypeata)
A levegőben is volt bőszen mit nézegetni. Nagy csapat dankasirály, pár küszvágó csér hangoskodott a légtérben; feltűnt 1 pár barna rétihéja is. A fövenyesebb részeken a limikólák keresgéltek; vagy éppen megriadva valamitől tettek egy gyors kört, majd új táplálkozó helyet keresve ültek ki a kavicsnyelvekre'. Több mint 20 gólyatöcs fotózásával töltöttük az időnket, de feltűnt 4 gulipán, 10 réti cankó, 1 billegetőcankó, 1 szürke cankó, 50 pajzsoscankó is. Kis lilék rohangáltak' a kavicspúpokon, bíbicek riasztották a dolmányos varjakat, feltételezhetőleg fészkeik közeléből. Az egyik vetésen búbos pacsirta pár szedegetett, illetve búcsúztatott minket a bányatavak élővilágától.
Dankasirály (Larus ridibundus)
Gólyatöcs (Himantopus himantopus) 
Kis lile (Charadrius dunius)  
Bíbic (Vanellus vanellus)
Pajzsos cankó (Philomachus pugnax)
Gulipán (Recurvirostra avosetta)
Búbos pacsirta (Galerida cristata) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése