2024. június 29., szombat

XVII. Marcal-medencei Hamvas rétihéja Tábor

   2024. május 31. - június 2.

XVII. Marcal-medencei Hamvas rétihéja Tábor

2024-ben sikeresen megrendeztük a XVII. Marcal-medencei Hamvas rétihéja Tábort. Klinger Lili, Császár Zsolt, Hencz Peti, Kaufman Gábor és Zábrák Károly alkotta csapatunk járta körbe a Marcal-menti, közel 5000 hektárt, mely potenciális fészkelőhelyet nyújthat a rétihéjáknak. A három nap alatt 18 községhatárban jártunk, ahol 19 élőhelyet vizsgáltunk, min. 3 óra időtatamban. Ugyanis, ezen földön fészkelő fokozottan védett rétihéják a földön fészkelnek. Olyan reliktumfaj, mely leggyakrabban a lápokban, mocsarakban, magassásos-füves élőhelyeken költ. Szerencsére a Marcal-vidéken akad ilyen élőhely. Ugyan ezen Marcal-menti berkekre jellemző még a természetes növényzet, de egyre több helyen jelennek meg adventív növényfajok is: főleg magas és kanadai aranyvessző. Érdekessége a dolognak, hogy ezen behurcolt növény szintén megfelelő élőhelyet tud biztosítani a hamvas rétihéjáknak, mint megfelelő takarást biztosító növény.
De kanyarodjunk vissza a táborunkhoz.
A Marcal-medencei hamvas' Tábor nem múlhat el eső nélkül. 2024-ben sem volt másképp. Heves zivatarok, erős, délről jövő frontok tarkították a táborozásunkat. Persze ez nem szeghette kedvünk'! A szokásos módon, nomád sátras-vándortábort szerveztünk. Így késő estig és kora hajnaltól figyelhettük a terepet; mert természetesen mindkét este olyan helyen táboroztunk ahol rétihéják is lehetnek.
A három napos tábor végére 8 revírt sikerült regisztrálnunk, amelyeknél 6 már tojásos állapotban, de 2 pár még kotlás előtti időpontban volt. A védelmi tábor végeztével az illetékes Nemzeti Parkoknak továbbítottuk a megfigyeléseinket, hogy segíthessünk a sikeres fészekvédelemben.
Ha kicsit engeditek, közelebbi konzekvenciákat is megosztanék, amiket sikerült kiokoskodni, megfigyelni.

  • A Marcal-mentén a felfedezett párok 50-50%-ban oszlanak meg természetes növényzet (magassásos élőhelyfolt) és adventív fajok (aranyvessző) alkotta fészekfoglalásban.
  • A revírt tartó párok felénél a tojó 2cy, azaz fiatal madár (2-3 éves).
  • Az egyik fészeknél egy 2cy hamvas rétihéja hím is tiszteletét tette; vsz. párnélküli, keresgélő madár.

vihar előtt - táborhelyünk
megfigyelőpont
hím hamvas rétihéja
tojó hamvas rétihéja
fészekre érkezés
tojó hamvas támadja az idegen hímet a revírben
2cy (másodéves) hím hamvas rétihéja
öreg tojó hamvas rétihéja
fiatal tojó hamvas rétihéja
Marcal-medencei hangulat, pihenő hamvas tojóval

Térjünk át a "nem hamvas rétihéjákra".
A kint töltött idő alatt 79 madárfajt sikerült észlelnünk. Ugyan sok "hiányfaj" is akadt, de most nézzük pozitívan. Nézzük amiket sikerült megfigyelni, pontosabban amik kiemelendők.
Kezdhetjük a barna rétihéjákkal. A medencében sok pár fészkel a nagyobb kiterjedésű nádasokban. Néhány hím példányt emelnék ki. Ez egyik egy feltűnően fehér fejű hím, a másik pedig egy revírt tartó melanisztukus, azaz sötétebb tónusú madár. A ragadozók háza táján tovább haladva a kabasólymok jutnak eszembe. Az egyik megfigyelőpontomról egy párt sikerült megfigyelnem, miközben az esők után szárítkoztak. Több helyen feltűntek ezen kecses, gyors vadászok zsákmányszerzés közben. A legnagyobb ragacsunk', 1 rétisas is megmutatkozott, ismert revír környékén ücsörgött egy száraz nyárfán. 2 fekete gólyát is sikerült meglátcsövezni. Vihar elől húzódtak be egy erdőfolt mentére, de sajnos nem ott fészkelnek. Mindenesetre érdekes adat. Szerencsére van fészkelő-fiókanevelő adatunk is: a Marcal'os daru! Az ismert területen már a 2024-ben szárnypróbálgató fiatal darvat is sikerült megfigyelni. Idén ismét sikeresen költöttek és nevelték fel fiókájukat a "darvaink". Kuvikot és erdei fülesbaglyot a tábortüzet körbeülve láttunk, berki tücsökmadár és kékbegy fiókák társaságában tűnt fel itt-ott. Szép hangulatok.
Örülök, hogy sikeres volt az akciónk, mind a természetvédelmi önkéntesség, mind a baráti találkozások felelevenítése végett.
Jövőre -reméljük- jöhet a XVIII!!!

tojó karvaly
holló
kabasólyom pár
melanisztikus hím barna rétihéja

sárga billegető
sordély
hím barna rétihéja
fekete gólya
hím citromsármány
nádirigó
barna rétihéja tojó a berekben
nagy kócsag
vadgerle pár
gyurgyalag
fehér gólya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése