2024. június 6., csütörtök

Rétihéja nézőben

  2024. május 14.

Hamvas rétihéják itt-ott a medencében


Egy egész délutánt szántam a Marcal-medencében fészkelni próbáló hamvas rétihéják felderítésére. Ilyentájt a madarak többsége már a revírekben tartózkodik, tehát el kell kezdeni felderíteni a potenciális fészkelőhelyeket az időszaki kaszálási korlátozás miatt. Természetesen egy ilyen körutazáson' nem csak a hamvasokra' figyelünk, nyitott szemmel járunk mindenfelé.
Tehát pont' a legmagasabban járt a Nap, amikor kint ücsörögtem a 22°C-os melegben, melyet a délről jövő front előidézte szellő enyhített. Első állomásom egy nagyobb domb volt, ahonnan spektívvel jól körbeláttam a terepet. A déli melegnek hála ragadozómadarak termikeltek felettem. Egerészölyvek és vörös vércsék főleg. Átrepült 1 fehér gólya, csőrében fészekanyaggal. Füsti fecskék cikáztak villámgyorsan a szél ringatta búzaföldek felett, a környék suvadásaiban, homokletöréseiben gyurgyalagok fészkelnek. Tövisszúró gébics pár ül ki a galagonyabokorra, ők is itt fészkelnek. A spektívben egy már ismert revír rajzolódik ki: 1 hím és 1 tojó hamvas rétihéja nászolgat egymásnak. A tojó fiatal, 2 éves madár: még nem kezdett kotlásba. Ugyaninnen nagy messzeségben is feltűnik 1 hamvas' hím. Felfelé termikel. Ismerem azt a részt, régebben költött is ott eme rétihéja faj.
Pakolás, irány arrafelé!
Az autózást úgy alakítottam, hogy a folyó mentén tudjak menet közben is nézelődni. A poros utak és a kiszáradó belvizek uralják a tájat. Lassan reméljük jön az eső. Májusi eső aranyat'... De álljuk meg egy ponton, azaz egy képnél. Bizonyítófotó: a 2 kifejlett daru szülő és az 1 majdnem anyányi, már csak a fején pihetollakat viselő fiatal madár. 2024-ben ismét sikeres Marcal-medencei daru-költést könyvelhetünk el.

darvak
Megérkeztem a távolról megfigyelt hamvas rétihéjás placchoz. Változatos táj, szeretem ezt a részt. Hordalékkúpos legelő, itt-ott mélyebb, sásos, vízzel telt gödör. A közelben egy nagyobb csatorna, tele vízzel - emellett mocsárrét. A homokos útról a másik élőhelytípusra is rálátni: náddal-sással-aranyvesszővel tarkított táj. Hamvasoknak tökéletes. Tehát maradok a környéken, hátha előkerül a keresett madár. Addig szemezgessünk a megfigyelőpont madárvilágából. Most csak fényképekkel:

barna rétihéja tojó
barna rétihéja hím
sárga billegető hím
rozsdás csuk hím
cigánycsuk hím

Hamvas rétihéja nem jött. Gyerünk tovább egy másik helyszínre.
Az autóból már messziről látom a szitut. Egy hím hamvas' köröz egy sásosfolt felett. Pár száz méterrel arrább mentek, mint ahol tavaly költöttek. No nem baj nézzük az eseményeket: a hím kétszer hoz be élelmet, mindkétszer jön is a tojó. Egyszer  levegőben dobják át egymásnak, ugyanakkor a második alkalommal a hím egy tisztább részre ereszkedik le a zsákmánnyal. Párzásra csalja oda a tojót. Pár másodperc az egész. A hím megy is tovább. A tojó pár kört tesz a terület felett nem túl magasan, majd kiül egy bodzabokorra tollászkodni, pihenni. Itt sincs még tojás. Folyamatban az ügy'.
A tojó színezet alapján egy öreg madár, különösebb színezetbeli különbség nélkül. Azonban sajnos még is van egy jellegzetessége: a bal lábát kicsit lógatja repülés közben, mely valószínűleg sérült. Leggyakrabban a meglőtt, megsörétezett madarak kénytelenek így élni tovább. Az afrikai utazás, a mediterráneum és a Száhel-övezet veszélyei ezek a vándormadarakra.
Persze bízom a sikeres költésben, melyről majd később talán sikerül is meggyőződni.

hamvas rétihéja tojó
vörös gém

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése