2021. május 15., szombat

A Marcal-medence

 2021. 05. 01.

A Marcal-medence

Nem véletlenül kapta az "A" határozott névelőt a medence. A' Marcal-medence! Számomra kitüntetett helyen áll, bízva keresi az ember a rejtett értékeit. Nem sorolnánk az ország legjobb madaras vidékének...de lehet mégis! Hosszú idő után az első ismert hazai daru fészkelésnek a színtere, hamvas rétihéják hazai költőállományainak egyik gócpontja. Védett lápok és az azokhoz tartozó élőlények otthona.
Ez után a kis előszó-gyanús bevezető után térjünk rá a történtekre. A május elsejére, a Marcal-mentén tett egész napos kirándulásra. Közel 12 órát töltöttem terepen; kellemes, kora-nyárias napsütésben. Alexa és Csabi is csatlakozott hozzám. Sok élménnyel, sok fajjal találkoztunk. Számokban kifejezve 74 madárfaj került fel a képzeletbeli listára.
Pár szót ejtenék  a madarakról. Most segítségemre a Madárhatározó című könyv lesz, lapozgassuk, nézzük sorra a fajokat, az érdekesebb találkozásokat:
A gólyaalkatúakkal kezdve sok fajt fel tudok sorolni. A fehér gólyák a medence sok településén a fészkekben ülnek, a kiterjedt nádasokban vörös gémek és nagy kócsagok fészkelnek. Feltűnt 1 átrepülő üstökösgém, valamint sikerült lefényképezni 1 öreg pásztorgémet is. Bütykös hattyúk, nyári ludak úszkálnak a tavakon. Tőkés réce, cigányréce, kanalas réce és böjti réce színesíti a lúdalkatúak palettáját. A ragadozómadarakat a megfigyelt 3 halászsassal kezdeném. Erősen tartanak északnak, vonulnak. Barna rétihéják, hamvas rétihéják, egerészölyvek, vörös vércsék, kabasólymok. Ezek a vágómadár-alkatúak nálunk is fészkelnek. A medencében is. Vadászgatásuk megfigyelése mindig nagy élmény. A lilealakúaknak fontos eleme a sekély víz, legyen az föveny, vagy belvíz. A szárazságnak hála' csupán egy vízfolt maradt fenn a környéken. Itt azonban gólyatöcsök, bíbicek, réti cankók, piroslábú cankók, pajzsos cankók kerültek a spektívek látómezöjébe. 6 kormos szerkő vadászgatott felettük. Visszajöttek a vadgerlék, átrepültek a kakukkok. Búbosbanka ismételte tudományos nevét: upup'-up'. Mezei pacsirták énekeltek, a billegetőfélék két faja is megmutatkozott. Barázda-, és sárga billegetők. Fülemüle szólt a már esti szürkületben, kékbegy hímje harsogta összetéveszthetetlen énekét. A poszátafélék mindenhol előkerültek. A bokros területeken barát- és mezei poszáták, a nádas élőhelyen foltos nádiposzáták, réti, berki és nádi tücsökmadarak énekeltek. Nádirigó és kerti geze is megfigyelésre került. Csilpcsalpfüzike, szén- és kék cinege többfelé feltűnt, itt-ott a sárgarigók is aranylottak' a zöldellő lombsátorban.
Akadt pár faj, melynek hiánya - pontosabban a nap folyamán az észlelés elmulasztása - hagyott egy kicsi hiányérzetet. Majd legközelebb! Ha újra A' Marcal-medencében járunk...
Foltos nádiposzáta (Acrocephalus schoenobaenus)
Barna rétihéja (Circus aeruginosus)
Sárga billegető (Motacilla flava)
Gímszarvas (Cervus elaphus)
Kabasólyom (Falco subbuteo)
Nádi tücsökmadár (Locustella luscinioides)
Kakukk (Cuculus canorus)
Vörös gém (Ardea purpurea)
Halászsas (Pandion haliaetus)
Pásztorgém (Bubulcus ibis)
Nagy kócsag (Egretta alba)
Gólyatöcs (Himantopus himantopus)
Pajzsos cankó (Philomachus pugnax)
Fehér gólya (Ciconia ciconia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése