2020. május 14., csütörtök

Kavicsbányató

2020. 05. 01.

Sitkei és rábapatyi madarászat

Vas megye két ismert madaras területét néztük meg Nikivel a munka ünnepének délutánján. Kellemes hőmérséklet, kissé borult, egy-egy záporral tarkított madarászat volt.
A Sitke határában fekvő trágyalerakónál kezdtünk. Ugyan barátságtalanul hangzik a megnevezés, de madártanilag, pláne táplálkozó ragadozómadártanilag mégiscsak biztató hely. A holló-áradat' mindig jelen van a területen, becslésünk szerint legalább 300 egyedet figyeltünk meg. Sok egerészölyv, 20 példány termikelt a magasban. Áthúzott északi irányba 1 öreg vándorsólyom, a távolban feltűnt 1 kabasólyom. 2 barna kányát is sikerült megfigyelni.

Vándorsólyom (Falco peregrinus)
Barna kánya (Milvus migrans)
Holló (Corvus corax)
Egerészölyv (Buteo buteo)
Rábapatyon folytattuk a nézelődést. A bányatavak leghangosabb, és ezáltal legfeltűnőbb madarai a sirályok. Köztük is a dankasirályok. Több pár is fészkel a területen, alaposan végignéztük mindet. Előkerült 6 szerecsensirály is, ők már ritkább vendégek errefelé, reméljük családalapításba kezdenek. Ha a sirályok palettáján haladunk tovább egy nagyobb sztyeppi sirály-bandát is meg kell említenünk még. A partimadarakról ejtenék még pár szót. A szokásosnak mondható, gyakran feltűnő -legalábbis ezen a helyen- gólyatöcsök, kis lilék, billegetőcankók, réti cankók, pajzsos cankók és szürke cankók mellett 4 temminck-partfutó is feltűnt. A madarászat végére külön öröm, és egyben izgalmak is jutottak. 1 hamvas rétihéja tojó közeledett vadászgatva felénk, természetesen bőszen fotózgattam. A képek visszanézése folyamán feltűnt a zöld színesgyűrű, ám sajnos a leolvasása nem sikerült. Ezt a jelölést a magyarországi hamvas'osok, azaz mi használjuk. A madár tollazat alapján legalább 3 évesnek gondoljuk a tojót, így a Marcal-medencében 3 éve gyűrűzött fészekaljakból kirepült egyik példány a legvalószínűbb. Reméljük előkerül még a gyűrűs tojó, vagy akár költésbe kezd a környéken. Meglátjuk...
Kontyos réce (Aythya fuligula)
Üstökös réce (Netta rufina)
Billegetőcankó (Actitis hypoleucos)
Sztyeppi sirály (Larus cachinnans)
Szürke cankó (Tringula nebularia)
Búbos vöcsök (Podiceps cristatus)
Dankasirály (Larus ridibundus)
Szerecsensirály (Ichthyaetus melanocephalus)
Hamvas rétihéja (Circus pygarcus)

3 megjegyzés:

  1. Szia Zoli!
    Végülis az is barna kánya volt amit együtt láttunk? Vagy még érkezésem előtt láttátok a kányákat? Emlékszem lőttél rá egy fotót.
    Üdvözlettel
    Busa Ákos

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Igen. Érkezésed előtt az itt bemutatott barnak kányát láttuk, majd egy másikat, ami magasan átsiklott a jelenlétedben, fotók alapján egyértelműen kánya volt. Mintázatból adódóan másik példány. Így aznap 2 madár került megfigyelésre.

      Törlés
  2. Köszönöm, akkor elfogadom magamnak a faj megfigyelését 🙂

    VálaszTörlés