2023. október 18., szerda

Szélmezei kacsák

  2023. október 03.

Kácsák'-tava, Szélmező

Szokták mondani, hogy vénasszonyok-nyara', vagy másképp indián-nyár! Október elejére jellemző ezen időjárási jelenség. Tehát adott volt a helyzet, Kedvesemmel késő délutántól sötétedésig a szélmezei tavak környékén nézelődtünk.
A tőzegtavak mélyebb-sekélyebb vízfelületein a récék majdnem teljes hazai palettáját megcsodálhattuk a lemenő nap fényénél. Talán a legritkább faj a 2 nyílfarkú réce tojó volt, ezek után személy szerint a 15 cigányréce és az 1 kontyos réce gácsér jönne a listámban. Barátrécék, kendermagos récék, fütyülő récék. Szép, színes társaság. 1 kanalasréce tojó, és pár böjti réce került még fel a megfigyelt fajok közé. Persze tőkés récék még jelen voltak. A vízen továbbá sok szárcsa, egy 6 fős bütykös hattyú család, pár tucat kis kárókatona és kis vöcsök tartózkodott még. 

kis kárókatona
cigányréce
barátréce
kanalas réce és tőkés récék

kendermagos réce
tőkés récék és fütyülő récék
seregély

Végül egy jó rég óta kitartó belvízfoltnál fejeztük be a napot. Azaz vártuk a napnyugtát. 2 bíbic pihent a pocsolya szélén, mellettük pár sárszalonka és 3 pajzsos cankó keresgélt az iszapban. Ugyanígy tettek a havasi partfutók is: 13 példány tűnt fel. A marha legelőn 50 nyári lúd pihent. Köztük az ismert "HJ55". Az alkonnyal sárga billegetők kisebb-nagyobb csapata keresett éjszakai pihenőhelyet a nádfalakban. Aztán szélkiáltók hangjára lettünk figyelmesek. Két nagyobb csapat nagy póling ereszkedett a belvízre. 100 példány találta meg az éjszakázóhelyét. Mifelénk ritka látvány...

nyári lúd

nagy póling

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése