2017. július 18., kedd

Hamvas rétihéja védelem

2017. 07. 16.

Hamvas rétihéják ellenőrzése

Ismételten felkerekedett a csapatunk a hamvas rétihéják fészkelésének visszaellenőrzésére. Én vasárnap tudtam csatlakozni az Angiból, Petiből, Zoliból és Attilából álló csapathoz. A szombati napon végignézték a Marcal alsóbb folyása mellett lévő fészkeléseket; de sajnos csupán 1 revírben volt fiókás család. Sajnos idén elég gyászosan' állnak a madarak a költés sikeressége tekintetében.
Vasárnap a Mihályháza-Szélmező szakaszon nézelődtünk. Sajnos itt is csak egy etető családot találtunk. Mind a tojó, mind a hím szépen hordta a táplálékot a fiókáknak; 1 órán belül háromszor is sikeresen etettek. 

Hamvas rétihéja hím (Circus pygargus)

A nap folyamán természetesen mindenre figyelgettünk. A reggeli kiérkezésemkor őzek és fehér gólyák keresgéltek a réteken. A levegőben egerészölyvek, vörös vércsék, kabasólymok, barna rétihéják és 1 fiatal vándorsólyom is feltűnt. Egy nagyobb csapat bíbic között megfigyeltünk 1 pajzsoscankót, máshol 1 búbosbanka örvendeztetett meg minket. A nap meglepetése egy új faj. 1 fiatal pásztorgém. Eme faj eredeti élőhelye Afrika, azonban igazán egy jól alkalmazkodó kozmopolita madár. Egyike Magyarország újabb költőfajainak. A Hortobágyon, a Dinnyési-fertőn, a Kis-Balatonon fészkelését is megfigyelték. Egyre több térségben tűnik fel, megyénkben nem sok megfigyelése volt; a Marcal mentén ez a második adata.
A nap búcsúztatása képp a  Pápakovácsi melletti dombra telepedtünk ki nézelődni. Rögtön 1 fekete gólya repült el mellettünk, a távolban egerészölyveket, darázsölyveket spektíveztünk. Egy szép napon vagyunk túl...

Pásztorgém (Bubulcus ibis)

 Fekete gólya (Ciconia nigra)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése