2014. június 12., csütörtök

Hamvas rétihéja védelmi tábor

2014. 05. 24.

Hamvasok nyomában...

Az évente megrendezett Hamvas rétihéja védelmi (mozgó-) tábor idén is bejárta a Marcal-medencét, Hencz Péter vezetésével. A tábor célja a medencében élő hamvasok fészkeinek feltérképezése, és természetesen emellett az ígéretes élőhelyek dokumentálása, azok élővilágának megismerése.
Ezen a szombati napon én is csatlakoztam a kisebb csapathoz, így közösen néztünk körül először a Marcal-menti területeken, majd a Szélmezői részen is...Odúellenőrzés...
Marcal menti kaszáló növényei:


Franciaperje (Arrhenantherum elatius)                                                                              Lándzsás útifű (Plantago lanceolata)

Bürökgémorr (Erodium cicutarium)

A szélmezei tavak környékén mindig számolhat az ember madármozgással. Ennek megfelelően folyamatosan a szem előtt voltak a távcsövek, a kismadarak énekét meg-megtörték a fényképezőgépek tükörfelcsapásai'...


Bütykös hattyú (Cygnus olor)

Üstökös réce gácsérok (Netta rufina)

Küszvágó csér (Sterna hirundo)


Nagy kócsag (Egretta alba)

A terület É-i részén több időt töltöttünk, így volt lehetőség egy kisebb sétára is. Szóval nekiindultam egy bokrosabb területnek, felmásztam pár magaslesre; élveztem a "Szabadságot"!Tövisszúró gébics hím (Lanius collurio)

Hamvas rétihéja hím (Circus pygargus)

Összecsapás: Hamvas rétihéja - EgerészölyvMielőtt hazafelé indultam volna, körülnéztünk még egyet a frissen kialakított horgász-stégek környékén.
Nádirigó (Acrocephalus arundinaceus)

Papsajtmályva (Lavatera thuringiaca)

Mocsári nőszirom (Iris pseudocorus)

Kormos szerkő (Clidonias niger)

Szárcsa (Fulica atra)

Kecskebéka (Rana esculenta)

Összességében remek napot zárhattunk, ismételten sikerült be-bekacsintani a természet rejtett zugaiba...
Természetesen ezek az élmények mind szubjektívak, de mindenkinek feledhetetlen élményt nyújtanak: további beszámoló, kép-anyag: Péternél, ill. Csabinál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése